Prvi svetski rat

Први светски рат 1914-1918.

ОБЕЛЕЖЈЕ РАТА

2000px-Map Europe alliances 1914 sr.svgУ Првом светском рату, од 1914. до 1918. године, зараћене стране биле су подељене у два војна савеза. Централне силе (Тројни савез) чиниле су Немачка и Аустроугарска, а Тројну антанту Француска, Русија и Велика Британија.1) Италија је прешла на страну Антанте, пошто је за учешће у рату добила део источне обале Јадранског мора. Најзначајнији фронтови били су Западни, Источни, Италијански и Балкански. У рату је учествовало 36 држава у којима је живело око милијарду и по становника.

УЗРОК И ПОВОД

Franc FerdinandЗбог поремећене равнотеже снага, између држава које су приграбиле колоније и оних које су закасниле за колонијалну поделу, створена су два војна савеза. Савез Централних сила желео је да насилним путем изврши прерасподелу колонија. Ово је био главни узрок који ће довести до Великог рата какав свет до тада није видео. Непосредан повод за рат био је атентат на аустроугарског престолонаследника. У Сарајеву, на Видовдан 28. јуна 1914. године, члан „Младе Босне“ Гаврило Принцип, убио је надвојводу Франца Фердинанда и његову супругу Софију.

SchlieffenPlanНЕМАЧКИ РАТНИ ПЛАН

Немачки ратни план осмислио је некадашњи шеф генералштаба Шлифен. Основно питање било је како избећи рат на два фронта. Одговор је био у брзом, муњевитом рату (блицкриг) где је требало прво за неколико седмица поразити Француску, па тек онда војску пребацити на исток према Русији.

ЗАПАДНИ ФРОНТ

Поштујући Шлифенов план, Немачка је са севера, преко Белгије, напала Француску. Француски генерал Жофр успео је да у бици на реци Марни заустави немачко напредовање. Немачке трупе одбачене су до реке Ен. Ту ће се усталити Западни фронт који се протезао на линији од Северног мора до Швајцарске. Врло брзо, муњевити – блицкриг претворио се у спори -  позициони рат на два фронта.

ИСТОЧНИ ФРОНТ

Руска  војска је ратовала против Немачке и Аустроугарске на Источном фронту. Он се протезао од Балтичког мора до Румуније. Током 1914. Руси су претрпели поразе код Таненберга и Мазурских језера, али је Брусиловљева офанзива 1916. успела да аустроугарску војску потисне до Карпата. Охрабрена овим успехом Румунија улази у рат на страни Антанте. Централне силе успеле су да зауставе Брусиловљеву офанзиву и да Румунију избаце из рата.

Solunski frontБАЛКАНСКИ ФРОНТ

На Балканском фронту ратовале су Аустроугарска и Србија. Линије фронта биле су реке Дрина, Сава и Дунав. Србија је 1914. биткама  на Церу и Колубари успела да се одбрани, али надмоћна аустроугарско-немачка војска натерала ју је на повлачење крајем 1915. После пропасти Балканског фронта, од војника који су учествовали у неуспелој Дарданелској операцији, отворен је Солунски фронт. Протезао се правцем од Охридског језера према Дојранском језеру.

1) Централним силама придружити ће се Турска и Бугарска, а Антанти  Србија, Црна Гора, Румунија, Грчка, Сједињене Америчке Државе.